Fundamentals of marketing
Karta opisu przedmiotu (sylabus)
Okres
Semestr 2
|
Forma zaliczenia
Egzamin
Forma prowadzenia i godziny zajęć
|
Liczba punktów ECTS
4
|
C1 | Familiarise students with the essence and basic marketing functions |
C2 | Familiarise students with the most important marketing tools |
C3 | Develop the skills of taking into account the needs and behaviour of buyers when planning marketing activities |
none
Kod | Efekty w zakresie | Kierunkowe efekty uczenia się | Metody weryfikacji |
Wiedzy | |||
W1 | Student characterizes the most important marketing functions | K1_W04, K1_W07 | Egzamin pisemny testowy, Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami |
W2 | Student can identify marketing tools which may help to solve specific problems | K1_W04, K1_W07 | Egzamin pisemny testowy, Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami |
W3 | Student explains the most important marketing-mix strategies | K1_W04, K1_W07 | Egzamin pisemny testowy, Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami |
Umiejętności | |||
U1 | Student uses marketing tools to analyze the environment and the potential of the company | K1_U01, K1_U06 | Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami, Projekt grupowy / praca w grupie, Przygotowanie prezentacji |
U2 | Student plans and performs simple consumer research on the product, brand and price | K1_U01, K1_U06 | Projekt grupowy / praca w grupie |
U3 | Student creates a marketing plan | K1_U03, K1_U04 | Projekt grupowy / praca w grupie |
Kompetencji społecznych | |||
K1 | Students prepare a marketing presentation in a team and can play different roles in the team | K1_K01 | Projekt grupowy / praca w grupie, Przygotowanie prezentacji |
Lp. | Treści programowe | Cele kształcenia dla przedmiotu | Efekty uczenia się dla przedmiotu |
1. | Marketing concept and functions | C1 | W1 |
2. | Consumer behaviour | C1, C3 | W1 |
3. | Market segmentation | C1 | W2 |
4. | Marketing-mix concept | C2 | W3, U3 |
5. | Product Life Cycle | C2 | W2, U1 |
6. | Product portfolio management | C2 | W2, W3, U1 |
7. | Marketing research of a product | C3 | U2, K1 |
8. | Brand management | C2 | W2, U1 |
9. | Marketing research of a brand | C3 | U2, K1 |
10. | Promotion mix – advertising and PR | C2 | W2, W3 |
11. | Promotion-mix – sales promotion, personal selling and direct marketing | C2 | W2, W3 |
12. | Promotion management | C2 | W2, U1, U3 |
13. | Pricing strategies | C2 | W2, W3 |
14. | Marketing research of prices | C3 | U2, K1 |
15. | Distribution strategy | C2 | W2, W3 |
Metoda projektów , Wykład konwersatoryjny, Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Gra dydaktyczna, Analiza przypadków, Rozwiązywanie zadań
Metody nauczania | Sposób zaliczenia | Warunki zaliczenia przedmiotu |
---|---|---|
Wykład | Egzamin pisemny testowy, Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami | |
Ćwiczenia | Projekt grupowy / praca w grupie, Przygotowanie prezentacji |
Forma aktywności studenta | Średnia liczba godzin* przeznaczonych na zrealizowane aktywności | |
Uczestnictwo w wykładach | 15 | |
Uczestnictwo w ćwiczeniach | 30 | |
Przygotowanie projektu | 40 | |
Przygotowanie prezentacji multimedialnej | 5 | |
Przygotowanie do egzaminu | 10 | |
Przygotowanie do ćwiczeń | 5 | |
Konsultacje z prowadzącym/i zajęcia | 15 | |
Łączny nakład pracy studenta |
Liczba godzin
120
|
ECTS
4.0
|
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela |
Liczba godzin
60
|
ECTS
2.0
|
Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym |
Liczba godzin
70
|
ECTS
2.5
|
* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut