Zarządzanie i inżynieria produkcji
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji
- studia: stacjonarne drugiego stopnia (po studiach inżynierskich) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Stacjonarne studia magisterskie na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji to studia umożliwiające nabycie kompetencji niezbędnych do projektowania i zarządzania procesami w organizacji oraz zarządzania jakością, uwzględniając także zasadami zrównoważonego rozwoju.
Program studiów kładzie duży nacisk na rozwijanie umiejętności kreatywnego i krytycznego myślenia oraz kształtowania postaw odpowiedzialnych społecznie. Zdobyte kompetencje pozwolą absolwentowi kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji na realizację zadań natury technicznej i zadań o charakterze menadżerskim.
Program studiów obejmuje przedmioty z zakresu zarządzania, zarządzania jakością, inżynierii materiałowej, technologii żywności i żywienia oraz ekonomii i finansów. Oferowane studentom wykłady i ćwiczenia prowadzone są przez pracowników naukowo-dydaktycznych oraz praktyków z otoczenia gospodarczego Uniwersytetu.
Na kierunku oferowane są trzy specjalności: zarządzanie jakością produktów, zarządzanie i inżynieria produkcji kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej, zarządzanie i inżynieria produkcji żywności.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania rynkowe produktu i marki
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Ekonomia menedżerska
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
4 | Zaliczenie | 1 | A |
Filozofia z elementami logiki
|
Wykład:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Techniki doskonalenia procesów produkcyjnych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Zarządzanie produktem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie projektem
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie strategiczne
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 300 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 150 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza danych
|
Ćwiczenia:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Polityka gospodarcza
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Prognozowanie i symulacja w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Wykład do wyboru
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Zintegrowane systemy zarządzania
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 210 | 16 | |||
Suma (Ćwiczenia) | 90 | ||||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |
Specjalność: Zarządzanie Jakością Produktów
|
Specjalność: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji Kosmetyków i Wyrobów Chemii Gospodarczej
|
Specjalność: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji Żywności
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Konwersatorium w języku obcym
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | D(B) |
Organizacja systemów produkcyjnych
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Egzamin | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
19 | Zaliczenie | 1 | B |
Wykład do wyboru
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Suma | 120 | 25 | |||
Suma (Wykład) | 75 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 15 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |
Specjalność: Zarządzanie Jakością Produktów
|
Specjalność: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji Kosmetyków i Wyrobów Chemii Gospodarczej
|
Specjalność: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji Żywności
|