Jakość i rozwój produktu
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: jakość i rozwój produktu
- studia: stacjonarne drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Stacjonarne studia magisterskie (czterosemestralne) na kierunku jakość i rozwój produktu umożliwiają nabycie kompetencji z zakresu projektowania innowacyjnych produktów, kształtowania i oceny ich jakości oraz zarządzania nimi we wszystkich fazach cyklu życia.
W programie studiów znajdują się przedmioty, na których przekazywane są praktyczne treści dotyczące między innymi: projektowania i zarzadzania zrównoważonymi produktami (w tym innowacjami), instrumentalnych metod oceny produktów, zarządzania jakością w usługach, prowadzenia badań marketingowych, wykonywania analiz LCA, projektowania i realizacji działań związanych zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości produktów czy zarządzaniem przedsiębiorstwem. Ponadto studenci w toku studiów nabywają wiedzę na temat zachowań konsumentów, komunikacji w biznesie, kształtowania, doskonalenia i zarządzania procesami produkcyjnymi zgodnie z założeniami zrównoważonej produkcji. Studenci mają możliwość kształtowania swojej ścieżki programowej wybierając dostosowane do swoich preferencji i zainteresowań przedmioty z puli wykładów do wyboru.
W ramach programu studiów studenci mają do wyboru specjalność: Design i komercjalizacja produktu oraz Menedżer produktów kosmetycznych. Ta druga skierowana jest przede wszystkim do osób chcących rozwinąć swoje kompetencje w zakresie projektowania produktów kosmetycznych i zarządzania nimi, jak i prowadzenia działalności gospodarczej na rynku kosmetycznym.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania marketingowe
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Bezpieczeństwo i jakość produktów
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Zaliczenie | 1 | B |
Ekonomia menedżerska
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Zaliczenie | 1 | A |
Filozofia z elementami logiki
|
Wykład:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Ocena jakości produktów żywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Statystyczne sterowanie procesem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie jakością
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 345 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 195 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Instrumentalne metody oceny produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Ocena jakości produktów nieżywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru I
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Zachowania konsumentów
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie produktem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie przedsiębiorstwem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 285 | 20 | |||
Suma (Wykład) | 135 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Specjalność: Design i komercjalizacja produktu
|
Specjalność: Menedżer produktów kosmetycznych
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Ekologiczna ocena wyrobów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Komunikacja w biznesie
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Konwersatorium w języku obcym
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | D(B) |
Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru II
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Wykład do wyboru III
|
Wykład:
30 |
3 | Egzamin | 5 | B |
Suma | 165 | 16 | |||
Suma (Wykład) | 135 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 15 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Specjalność: Design i komercjalizacja produktu
|
Specjalność: Menedżer produktów kosmetycznych
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
22 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru IV
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Wykład z praktykiem
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 90 | 26 | |||
Suma (Seminarium) | 30 | ||||
Suma (Wykład) | 60 |
Specjalność: Design i komercjalizacja produktu
|
Specjalność: Menedżer produktów kosmetycznych
|